Hoe Maak Je Een Zonnebril Schoon | Zonnebril Schoonmaken

Hoe Maak Je Een Zonnebril Schoon | Zonnebril Schoonmaken

Voor mensen met een zonnebril is het belangrijk om hun brillenglazen schoon te houden. Maar hoe doe je dat, zonder de zonnebril te beschadigen? Om je zonnebril schoon te krijgen en te houden kun je deze tips gebruiken.


Hoe wordt je zonnebril goed schoon?

Houd je brilmontuur onder lauw of warm water en reinig de bril met wat zeep. Gebruik afwasmiddel of handzeep hiervoor, maar zonder citroentoevoegingen. Droog de bril daarna af met een zachte en schone doek, bij voorkeur een theedoek of een microvezel doekje. Dit voorkomt beschadigingen.

zonnebril schoonmaken

Wat je zeker niet moet doen met je zonnebril

Houd je montuur nooit onder heet water en voorkom flinke temperatuur wisselingen zoals op een zonnige dag in de auto of in een sauna. De coating bestaat uit verschillende dunne laagjes die door de temperatuurwisseleingen kunnen barsten.

Veeg ook nooit je zonnebril glazen af met een zakdoekje, keukenpapier of met een servetje. Daar zitten kleine stukjes hout in en dat schuurt. Hierdoor wordt de coating beschadigd. De coating is ook niet bestand tegen zweet, huid en haar. Langdurig contact hiermee veroorzaakt snellere slijtage. Hetzelfde geldt voor crèmes en after- shave. Deze slijtage kan voorkomen worden door dagelijks afspoelen van de brillenglazen met lauw water.

Speciale natte brillendoekjes zijn in principe goed maar als er vuil op het glas zit, wordt dat er dan juist in gewreven met alle schade van dien als de glazen van de zonnebril niet eerst zijn afgespoeld. In deze doekjes zit alcohol, wat goed reinigt maar ook schade kan veroorzaken. Doekjes waar citroenzuur in zit zijn zeker niet goed, want dat zuur tast de coating aan van de zonnebril aan.

In de droge brilpoetsdoekjes en in een bril-etui zitten helaas vaak vuiltjes. Was de doekjes regelmatig maar niet met wasverzachter, want dat maakt je brillenglazen "vet". Een speciale reinigings spray voor brillen en zonnebrillen is prima, maar funest wanneer er nog vuiltjes op het glas zitten.

zonnebril schoonmaken

Laatste schoonmaaktips voor je zonnebril

 1. Als er vuil achterblijft op plaatsen waar je niet kunt schoonmaken kun je beter even naar je opticien gaan om het schoon te laten maken.
 2. Leg je brillenglazen van je zonnebril nooit naar beneden en nooit zodat de glazen in aanraking kunnen komen met harde oppervlakken.
 3. Gebruik een goede brillenkoker voor bescherming.
 4. Chemische stoffen kunnen je montuur en de brillenglazen blijvend beschadigen. Voorkom contact met ether, lijm, aceton, ammonia, parfum, haarlak en schoonmaakmiddelen.
 5. Laat je brilmontuur regelmatig bijstellen of controleren op pasvorm.


Wat zijn jouw schoonmaaktips voor je zonnebril, welke goede of slechte ervaringen heb jij met het schoonmaken van je zonnebril?

Reacties

 1. Bert Bert

  Als ze erg vet en vuil zijn gewoon een dreft of ander afwasmiddel kortstondig inzepen en afspoelen met lauw water, beter kan niet.

 2. Anne Verbeek Anne Verbeek

  Hele handige tips die ik zeker ga gebruiken bij het schoonmaken van mijn nieuwe zonnebril!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden